logo poeta  

prva stranao klubu POETAnasa izdanjanove knjigenasi donatoriuspostavite kontakt sa namapisite nam

  logo poeta
   

УДРУЖЕЊА И КЛУБОВИ ПИСАЦА

КЊИЖЕВНИ КЛУБ "ВЕЛИМИР РАЈИЋ" - Алексинац

 
 
 

КЛУБ ПИСАЦА "ЧУКАРИЦА" - Београд
Пожешка 83а (Галерија 73), 11030 Београд
Састанци понедељком у 19 часова
Председник: Радмила Ђукелић
e-mail: pisci_cukarice@eunet.yu
конкурс: ПЕСНИЧКО ПРОЛЕЋЕ ЧУКАРИЦЕ

ПОДРУЖНИЦА  УДРУЖЕЊА  КЊИЖЕВНИКА  СРБИЈЕ
ЗА БРАНИЧЕВСКИ ОКРУГ – МАЛО  ЦРНИЋЕ

Подружница Удружења књижевника Србије за Браничевски округ,
основана је децембра месеца 2005. године, у општини Мало Црниће, на иницијативу Управе Удружења књижевника Србије – Београд, Француска 7.
и књижевника са подручја Браничевског округа.
Није случајност  да је  седиште Подружнице  баш у Општини Мало Црниће
и у Народној библиотеци „Србољуб Митић“, јер на културној мапи Србији
Мало Црниће је познато по републичком Фестивалу драмских аматера села Србије који траје већ 35 година и часопису за књижевност, уметност и културу „Стиг“,
који без прекида излази од 1979. године, дакле  37 година и јединствен је у Европи по свом садржају, али и чињеници да је то једини часопис са тако дуго традицијом који излази на селу. Мало Црниће је поносно и на покојног песника
Србољуба Митића из Црљенца (село у општини Мало Црниће), по коме Библиотека и носи име, и  који је нашао своје место и српској књижевности, али и на песника Милисава Павловића, такође из Црљенца. Сви знају стихове познате изворне песме „Знаш ли драги ону шљиву ранку..“, али мало ко зна да да ју је написао  Милисав Павловић. Окупљени око овог часописа, стасавају добри песници.
Подружница окупља око тридесет песника из свих општина браничевског округа: Милисав Миленковић, Зорка Стојановић, Златија Радовановић, Ана Дудаш и Драгослав Живадиновић из Малог Црнића, Јован Д. Петровић, Раша Перић, Доброслав Тепавчевић и Бранко Лазић из Петровца, Новица Стокић из Великог Градишта, Војислав Марјановић из Кучева, Раде М. Обрадовић из Великог Поповца, Драган Јацановић,  Велиша Јоксимовић, Миланка Голубовић, Синиша Ристић, Аца Лукић, Младен Бранковић  из Пожаревца и др.
Планом рада предвиђене су активности попут развоја издававачке делатности, одржавању књижевних сусрета са другим песницима, организовању промоција нових књига како чланова Подружнице, тако и других песника, организовање округлих столова и трибина са пригодним темама, афирмисање младих песника и др.
До сада  је организовано представљање чланова Подружнице у Малом Црнићу
и Пожаревцу, а уследиће представљање у Петровцу, Великом Градишту и Голубцу.
У сарадњи са народном Библиотеком, организована је Светосавска академија под називом „Слово о светом Сави“ , „Видовданско посело“ – вече родољубиве поезије  и бројне књижевне вечери.
У припреми је антологија песама чланова Подружнице.
Резулати су видни, али у наредном периоду, од ових песника очекује се много више.
Председник Подружнице - Милисав Миленковић, потпредседник - Доброслав Тепавчевић, чланови Управе: Миланка Голубовић, Новица Стокић, Војислав Марјановић, благајник - Златија Радовановић.

КЊИЖЕВНИ КЛУБ "ИВО АНДРИЋ" - Земун
Телефон: 011-3191345 064-6612607

КЊИЖЕВНИ КЛУБ "МИРОСЛАВ МИКА АНТИЋ - Инђија

Основан у марту 1988. године. Бави се издаваштвом и организовањем песничких манифестација. Традиционалне манифестације су:
НОЋ БОЕМА, одржава се у марту а поводом рођендана Мирослава Мике Антића. До сада је одржано 5 манифестација и за сваку штампана књига.
— Вече духовне поезије организује се сваке године, 10 дана пред Васкрс, на Велики четвртак а назив је ХРИСТУ НА ДАР.
— Манифестација деце песника Инђијске општине под називом ПЕВАЈ РАВНИЦО организује се сваке године у јуну, а право учешћа имају деца основних школа. До сада је одржано укупно 7 манифестација и штампано исто толико књига.
—  Међународни сусрет песника ГАРАВИ СОКАК, сваке године у септембру, ове године је био осамнаести по реду. Манифестација је одлично прихваћена како у Србији тако и у свету. На конкурс се јавља између 450 и 600 аутора. Ове године (2007) је било пријављено 498 аутора а у зборнику „ГАРАВИ СОКАК“ је заступљено 207 аутора из Србије и света.
Конкурс за „ГАРАВИ СОКАК“ почиње 20. фебруара а затвара се 31. маја сваке године.

КЊИЖЕВНИ КЛУБ "ВЕЛИМИР РАЈИЋ" - Алексинац

Књижевни клуб из Алексинца оформљен је 1953 године под именом "Шуматовац" и уз мале паузе већ 55 година окупља како писце тако и љубитеље лепе писане речи.
У међувремену је мењао име у Књижевни клуб  "Брђанак" а већ десет година носи име песника "Велимира Рајића". Данас окупља 40 чланова. Оно на шта смо посебно поносни је да смо годинама старости чланова, један од "најмлађих" клубова у земљи.
Из овог клуба поникло је много врсних песника, преводилаца, новинара, професора медју којима су и Бата Милановић, , Љиљана Крстић , Миливоје Р. Јовановић професор, Боби Прековачки, Надежда Станисављевић, Христо Георгијев.
АДРЕСА:
Књижевни клуб "Велимир Рајић", ул. Душана Тривунца 15, 18220 Алексинац "

КЊИЖЕВНИ КЛУБ 21 - Смедеревска Паланка

Књижевни клуб 21 из Смедеревске Паланке основан је 16.3.2009. год.
Окупља тридесетак веома активних чланова. Председник клуба је Љиљана Милосављевић.

Вука Караџића 25, Смедеревска Паланка
тел. 064/ 318 48 13
e-mail: kk21palanka@gmail.com

КЊИЖЕВНИ КЛУБ “ МОРАВСКИ ТОКОВИ “

Сада већ давне 1959. год., на радост Смерног Господа и грађана општине Трстеник, основан је први литерарни клуб, из кога је касније проистекао данашњи књижевни клуб, под називом “ МОРАВСКИ ТОКОВИ “. Град на обали Западне Мораве, је тиме своје име златним словима уписао у токове српске књижевности, којима још увек броди са великим успехом, упркос свему што један модеран живот носи. За пола века постојања клуб је окупљао и још увек окупља истинске заљубљенике у лепу писану реч.
У књижевном клубу су своје прве кораке начинили, а касније стасали у неке од најпознатијих српских писаца, многа велика имена српске књижевности данас. Милосав Ђалић, романописац завичајне тематике, два пута у најужем избору за престижну “ НИН-ову “ награду,  Петар Петровић – Љубостињски, дечији песник са преко тридесет објављених књига, Радошин Зајић, песник човековог бола и страдања, Верољуб Вукашиновић, песник од Бога, добитник великог броја песничких награда код нас, Верослава Јовановић, чувар женске традиције у српском песништву, Милош Милошевић – Шика, вечити дечак који пише песме и бајке о деци, Оливера Цветић, познати дечији песник и композитор песама за децу, Милан Милетић, песник и прозаиста, бивши уредник телевизије Трстеник..., и многи, многи други.
Свако од њих је својом речју и делом, допринео да се токови песничке речи и прозног исказа у граду на Западној Морави, уливају у токове савремене српске књижевности, и утемељио правац којим је клуб ишао свих ових година и још увек иде.

К.К. “ МОРАВСКИ ТОКОВИ”
37240 Трстеник
Књегиње Милице бр. 9
kkmoravskitokovi@gmail.com